Ruse24.bg стана свидетел на множество публикации в социалните мрежи за изоставени

...
Ruse24.bg стана свидетел на множество публикации в социалните мрежи за изоставени
Коментари Харесай

В разгара на епидемията от COVID-19 - не изоставяйте домашните си любимци!


Ruse24.bg  стана очевидец на голям брой изявления в обществените мрежи за изоставени животни затова.

Въпреки, че знаем прекомерно малко за COVID-19, мнението на експертите - ветеринарни и общопрактикуващи лекари изрично сочи, че сходен вирус няма по какъв начин да бъде пренесен от животното на индивида, и назад.

Действително, кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, само че те се разграничават от тези при индивида и би трябвало да бъдат разграничавани. От коронавирусни инфекции могат да боледуват разнообразни бозайници и птици. Но при съвсем всеки тип причинителят е характерен и друг. Човек надлежно също боледува от коронавирусни инфеции.

В множеството случаи те протичат леко с грипоподобни признаци. Изключение вършат някои типове от предходни години - MERS и SARS и тазгодишният нов тип COVID-19.  При кучетата има и различен тип заболяване. Това е по този начин наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика - мощно изразена кашлица и респираторни проблеми. Само че тя е породена от напълно различен тип извършител - Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална зараза (Bordetella bronchiseptica). Тук още веднъж става дума за 2 разнообразни болести, които няма по какъв начин да бъдат пренесени от животно на човек .

Екипът на Ruse24.bg ви приканва да бъдете виновни, както към себе си, заобикалящите ви хора - родственици, другари и познати, по този начин и към домашните си любимци. Популацията на бездомни животни у нас бе извънредно повишена и преди епидемията от ковид.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР